Vlooien

 

Heeft u of uw huisdier last van vlooien?

vlooien stop ongdierteVlooien zijn een van de belangrijkste plaaginsecten. Ze kunnen alleen leven bij dieren met lichaamsbeharing of veren. Vlooien zijn voorzien van sterke springpoten waarmee ze van slachtoffer naar slachtoffer kunnen springen. Ze zijn meestal 1-3 millimeter groot, en worden eigenlijk niet groter dan 1 centimeter.

 

Hoe krijgt u vlooien in huis?

Vrijwel altijd zijn er vlooien in huis wanneer u een huisdier bezit. De soort vlo die in Nederland voorkomt is eigenlijk alleen geïnteresseerd in honden en katten. Als uw katten en/of honden buiten lopen kunnen zij met een ander besmet dier in aanraking komen en dan kan de vlo direct overspringen.

 

Hoe word één vlo een vlooienplaag?

Als allereerst zuigt de vrouwtjesvlo zich vol met bloed en legt vervolgens eitjes op uw huisdier. Vervolgens gaat dat jeuken en zal uw huisdier instinctief gaan krabben, dit helpt echter averechts en verspreid de eitjes alleen maar in huis. Wanneer de eitjes op een bank of kleed vallen zullen zij zich voeden met huidschilfers van mensen en dieren. De larve ontpopt en kan tot wel 1,5 jaar in het kussen of kleed blijven zitten.

De larve groeit tot een volwassen vlo, deze kruipt pas uit zijn omhulsel als er een mens of dier in de buurt is; hij springt direct op zijn prooi en daar begint de hele cirkel weer opnieuw. Wist je dat van alle vlooien in huis slechts 1% opgegroeide vlooien zijn en de rest alleen maar vlooieneitjes, -larven en -poppen. Na enige tijd ligt je hele huis vol met eitjes en heb je dus een vlooienplaag.

 

Hoe is een vlooienplaag te herkennen?

Een vlo is een bruin beestje dat op een dier of mens terecht is gekomen. Deze zuigt zicht vol met bloed en laat zich vallen.

Vlooien zijn te herkennen aan:

  • Huisdieren die contstant krabben
  • Jeuk op de huid
  • Zichtbare vlooien en vlooieneitjes in huis.

 

 

Zelf vlooien bestrijden?

Gelukkig zijn er allerlei handige middelen uitgevonden om zelf vlooien te bestrijden. U kunt hier eens een kijkje nemen naar de beschikbare middelen.

 

Wilt u de vlooien door een professional laten bestrijden? Dan kunt u hier eens kijken!