Fruitvliegjes

Dit moet herkenbaar zijn. Je hebt alles schoongemaakt en oude etensresten weggegooid en plotseling zie je er 1: een fruitvliegje. Je maakt ‘m dood en het volgend uur zie je er 2. Binnen een paar dagen zijn het er tientallen en als je niet oppast zit je binnen de kortste keren met honderden fruitvliegjes.

fruitlviegjes

Fruitvliegjes bestrijden

Waar komen ze vandaan, maar belangrijker nog, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf. De kleine fruitvliegjes die vaak verschijnen in de buurt van ongekoelde producten in uw keuken worden ook wel eens azijnvliegjes genoemd. Het is nog niet zo eenvoudig om er vanaf te komen. maar met een stappenplan moet het wel lukken.

Fruitvliegen leggen wel tot 500 eieren op bijvoorbeeld fruit of andere organische materialen. De gehele levenscyclus van ei tot volwassen duurt slechts ongeveer acht tot tien dagen, en dus kan het gebeuren dat je binnen een week met honderden fruitvliegjes om je heen zit. Ze leggen niet alleen eitjes op fruit, maar ook in de gootsteen, riool, in lege flessen en blikjes, vuilniszakken, en zelfs op vochtig dweilen en sponzen.

De eerste stap is te kijken waar de bron zit. Ga op zoek naar waar je de meeste fruitvliegjes vindt en probeer zo het vermenigvuldigen te voorkomen. Staat gerijpt fruit of groenten (zoals bijvoorbeeld uien, tomaten en aardappelen) buiten de koelkast, zet deze dan in de koelkast totdat het probleem is opgelost. Maak bakken waarin lege flessen en blikjes in worden weggegooid goed schoon en gooi resten weg buiten de deur.   Zorg ervoor dat de bodem en de zijkanten van de vuilnisbakken vrij zijn van kleine stukjes voedsel of gemorste sappen.

Zelfs wanneer alle bronnen van zijn verwijderd, kunnen de snel volwassen fruitvliegjes weer op andere plekken eieren leggen en begin je weer van voren af aan. Een insecticide kan worden gebruikt om volwassen vliegjes te doden, maar dit zorgt nog niet dat de eieren niet uitkomen.

Vallen zijn een belangrijk controle-instrument om nieuwe volwassenen fruitvliegjes te elimineren als ze zich voordoen.

Grootmoeders tip

Een zelfgemaakte val kan worden gemaakt door het vormen van een kegelvormige trechter met een stuk papier. Deze dicht je af met tape, en steek deze in een schone pot of wijnfles. In de pot doe je met een theelepel appelazijn of een plakje rijpe banaan. Plaats een of meer van deze vallen waar het ongedierte het vaakst wordt waargenomen. De vliegen gaan er gemakkelijk in, maar kunnen er niet uit vliegen. Nadat alle vliegen in de fles zitten, dood ze met spray of laat ze naar buiten.